TenTAnG aKU

Monday, November 19, 2012

hAzWaN kAwiN

Sepupu belah makcik belah mak aku telah menyahut seruan kejantanannya apabila membuat keputusan tepat untuk menamatkan zaman bujangnya pada usia 21 tahun pada 17 Nov lalu.

16 Nov 2012 malam - kami sekeluarga mengikut rombongan pengantin lelaki akad nikah di rumah pengantin perempuan di Jalan Sungai Sudah, Muar.

17 Nov 2012  Tengahari - Mengikut rombongan pengantin untuk majlis persandingan. Sampai-sampai di rumah pengantin perempuan, hujan renyai-renyai. Terpaksalah acara perarakan & silat ( boleh tahan ramai yang bersilat haritu ) diadakan juga. Basahlah pengantin tapi tak ada la sampai lenjun.

 Ni pula adalah acara wajib kat rumah pengantin perempuan di Johor. Acara mambayar TOL. Bukan saja highway jer ada tol. Biasanya acara ini diadakan untuk memeriahkan majlis dengan tawar menawar + berbalas pantun. Tapi kat rumah pengantin perempuan ni memang lama giler . Susah betul pengantin nak lepas ke pelamin. Sampaikan ada 3 sekatan. Last sekali sekatan tentulah di pelamin. Mak andam yang cun tu pulak demand lebih. Maka makin lambatlah pengantin nak duduk bersanding.Dahlah baju basah. Akhirnya pengantin lelaki meRAMPAS duit tol pada pengapitnya & terus bagi semua kat mak andam.Memang kelakar. Nah ambik kau!!!..bagi aku duduk.


Akhirnya bersanding juga pengantin ...Hazwan & Fatin
 

No comments:

Post a Comment