TenTAnG aKU

Friday, August 10, 2012

zAkAt fItRaH

Alhamdullilah.....

Hari ni dah masuk 22 Ramadhan bersamaan 22 hari umat Islam berpuasa. Aku bersyukur kerana setakat hari nie aku x miss lagi untuk menunaikan Rukun Islam itu. Bercakap mengenai Rukun Islam. Hari ini aku telah menunaikan satu lagi kewajiban sebagai Umat Islam iaitu berzakat. Untuk Kali ini Zakat Fitrah telah aku tunaikan di Masjid Shah Alam selepas Sembahyang Jumaat sebentar tadi .


Zakat Fitrah tahun ini untuk Negeri Selangor adalah RM7.00. Aku sekeluarga RM35.00. Aku pernah dengar juga orang kata yang kita tidak semestinya membayar zakat fitrah ini melalui amil-amil yang dilantik. 


Boleh juga kita cari fakir-fakir miskin untuk memberi zakat. Yang penting niat zakat ini. Setakat ni aku belum berpeluang untuk berbuat demikian. Aku rasa mungkin lebih baik cari itu kerana zakat kita terus kepada yang layak menerima zakat.

Zakat fitrah


Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, dan zakat Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri. Zakat fitrah adalah sebagai penyuci orang yang berpuasa daripada melakukan perbuatan keji dan buruk juga untuk dijadikan sumber keperluan orang asnaf ketika 1 Syawal(siang & malam).

Isi kandungan


Kadar Fitrah

Kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan 2.3kg beras atau senilai dengannya (ijtihad).
Bagi tahun berakhir 2007 Masihi/1428 Hijrah dan 2008 Masihi/1429 Hijrah di seluruh negeri Selangor Malaysia, kadar Zakat Fitrah semasa telah ditentukan sebanyak RM5.20 bersamaan 2.70kg beras mentah.

Syarat Zakat Fitrah


  1. Islam
  2. Mempunyai sesuatu (makanan, harta, atau wang) yang lebih daripada keperluan diri sendiri dan keperluan orang yang ditanggung nafkahnya untuk satu hari siang dan malam Hari Raya itu.
  3. Dapat menemui dua masa – akhir Ramadan dan awal Syawal. Orang yang meninggal dunia sebelum terbenam matahari atau anak yang dilahirkan selepas matahari terbenam malam satu Syawal itu tidak wajib fitrah ke atasnya.

Kewajipan zakat fitrah


  1. Ketua keluarga wajib membayar zakat fitrah untuk dirinya dan juga tanggungannya.
  2. Jika salah satu dari tanggungannya meninggal dalam bulan puasa, maka orang itu terlepas daripada membayar zakat fitrah.

Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada 5

Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada 5:
Waktu wajib: Apabila terbenam matahari akhir 30 ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
Waktu yang paling afdhal: Sebelum Solat Sunat Hari Raya.
Waktu sunat: Sepanjang bulan Ramadhan.
Waktu makruh: Selepas solat sunat hari raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal.
Waktu haram: Selepas terbenam matahari satu Syawal.

Niat Zakat Fitrah


Wang sebanyak $ _____ ini sebagai menunaikan zakat fitrah, yang wajib ke atas diri/keluarga saya untuk tahun berakhir _____ tunai kerana Allah Ta'ala.

No comments:

Post a Comment